Pestycydy – czy Szwajcaria zakaże ich stosowania?
13 czerwca Szwajcarzy wypowiedzą się w referendum, czy chcą, by były u nich stosowane pestycydy. Jeśli będą im przeciwni, nielegalne stanie się stosowanie syntetycznych środków chwastobójczych, insektycydów i fungicydów prywatnie i komercyjnie. A jak to jest w Polsce?
Szwajcarzy nie chcą u siebie pestycydów – przynajmniej tak uważają aktywiści zrzeszeni w komitecie do walki z pestycydami. Grono naukowców, prawników i rolników, bez powiązań z żadną dużą partią polityczną, uważa, że pora uwolnić od nich Szwajcarię.
A co dzieje się w Polsce?
Pestycydy w Szwajcarii i Polsce
Działania aktywistów wsparła Partia Zielonych, ale ich działania nie mają charakteru politycznego. Ci ludzie po prostu nie chcą pestycydów w Szwajcarii, uważają je za szkodliwe.
Według FAO Szwajcaria zużywa 4,9 kilograma pestycydów na hektar. To ani mało, ani dużo – mniej więcej tyle samo używa Francja, Wielka Brytania, Turkmenistan, Gruzja, Argentyna i Dominikana. Środek stawki, nic więcej.
W tym czasie Polska używa pestycydów tyle, że notowane są liczne zatrucia z tego powodu. W Polsce dopuszczalny poziom pestycydów jest zdecydowanie przekroczony. Polska pod tym względem jest w europejskiej czołówce. Szwajcaria – za nami, choć tym razem gorsze miejsce to zdecydowanie lepsza sytuacja Szwajcarii.
W Unii Europejskiej średnie zużycie tych substancji na hektar to 3,5 kg według danych z 2017, na które powołuje się serwis agropolska.pl. I według tychże danych średnie użycie w Polsce jest niższe niż w Szwajcarii, bo tylko 2,5 kg na hektar. O ile jednak zboża różnego typu nie są podsypywane chemią aż tak bardzo, o tyle pestycydy są ważnym elementem dbałości o uprawy sadownicze i warzywne. Na jabłka sypie się 10,46 kg/ha, na grusze 6,08 kg/ha, na wiśnie 5,6 kg/ha, na truskawki 2,74 kg/ha. Na pomidorki 7,24 kg/ha, na cebulę 4,56 kg/ha, a na ogórki gruntowe 3,85 kg/ha. Chrzęści w zębach.
Szwajcarzy najwyraźniej nie chcą, żeby u nich chrzęściło, prawie 5 kilo na hektar to dość, by część środowisk opiniotwórczych wzywało do zakazu stosowania pestycydów.
Niebezpieczne pestycydy
W Szwajcarii zarejestrowano 360 substancji czynnych dopuszczonych do użytkowania w Szwajcarii. 170 to substancje określane jako niebezpieczne. W tym wyjątkowo niebezpieczny bromadiolon (stosowany jako środek przeciwko szkodnikom w ogrodnictwie i uprawie winorośli, a także wysoce niebezpieczne: abamektyna, metomyl, teflutryna, zeta-cypermetryna. Używa się tam też środków zakazanych – wbrew przepisom.
Obecnie przeciwnicy ich używania wskazują na to, że pestycydy charakteryzują się wielką trwałością w wodach, wodach gruntowych i glebie. Zakazany od dawna w Szwajcarii herbicyd atrazyna jest dekady po wprowadzeniu zakazu wykrywany w wodach gruntowych. Metabolity pestycydów miewają dłuższą żywotność niż same pestycydy i są groźne dla środowiska.
Naukowcy zwracający uwagę na szkodliwość tych środków chemicznych informują też, że wycofanie się z ich stosowania, musi oznaczać otwartość społeczeństwa na stosowanie zmodyfikowanej genetycznie żywności, odpornej na choroby i pasożyty do tej pory zwalczane pestycydami. Czy na to społeczeństwo jest już gotowe?
Zdjęcie emersonbegnini from Pixabay