niedziela, 28 kwietnia, 2024
biz

Gdy „żywność ekologiczna” oznacza kryzys

Żywność ekologiczna – co naprawdę oznacza to hasło? Ceny ekologicznej soi wykorzystywanej w USA do karmienia zwierząt gospodarskich oraz do produkcji mleka sojowego poszybowały w górę. Teraz podrożało też mleko sojowe i żywność ekologiczna, produkowana dzięki używaniu soi. Żywność eko – to podwyżki.

Coraz droższe produkty ekologiczne napędzają inflację cen żywności – podaje Reuters. Konsumenci coraz częściej chcą żywić się lepiej, odstępując od taniej, masowo produkowanej żywności i sięgając po rozwiązania ekologiczne. Żywność ekologiczna w USA to rynek o wartości 56 miliardów dolarów. Potężny rynek generuje potężne problemy.

Nie tylko w USA.

Żywność ekologiczna a ceny

Jedzenie drożeje – jest to zauważalny trend ogólnoświatowy i dotyczy on zarówno żywności produkowanej bez dbałości o standardy jakości jak i tej zdrowej, ekologicznej. Światowe ceny żywności – jak twierdzi Reuters – osiągają najwyższy poziom od 10 lat.

Rynek eko zmaga się z problemami transportowymi, z brakiem opakowań, a także z brakiem rąk do pracy. Firmy spożywcze, które bazują na dostawach eko-soi, w tym producenci kurczaków, zmagają się ze znaczną zwyżką cen tego ziarna. Regularne ceny soi są najwyższe od siedmiu lat. Ponadto producenci ze Stanów są zależni od importu. USA importują około 70% ekologicznej soi, rodzime uprawy nie zaspokajają bieżących potrzeb. Zmniejsza się też import z Argentyny oraz z Indii – również dlatego, że są problemy z certyfikacją produkcji eko.

USA są czołowym producentem soi na świecie, ale nie tej ekologicznej. Rolnikom nie opłaca się przechodzić na produkcję eko – jest za droga, wymaga zbyt dużych nakładów i generuje kłopoty z certyfikacją. Gospodarstwa rolne muszą uprawiać rośliny przez trzy lata bez używania zabronionych substancji, takich jak genetycznie modyfikowane nasiona i syntetyczne pestycydy. Tylko pod takimi warunkami rolnicy mogą uzyskać certyfikat ekologiczny.

Jeden z amerykańskich liderów produkcji drobiu, Bell&Evans, zamierza już drugi raz w tym roku podnieść ceny swoich zdrowych produktów. Ceny pasz ekologicznych, które stanowią 65% kosztów hodowli kurczaków, wzrosły o prawie 20% w 2021 r. Do końca roku mają wzrosnąć o kolejne 40%.

Według Organic Trade Association sprzedaż żywności ekologicznej w USA wzrosła w zeszłym roku o 12,8%, do 56,5 miliarda dolarów, w porównaniu z 4,6% wzrostem w 2019 roku. W 2020 r. żywność ekologiczna stanowiła 5,8% sprzedaży żywności. Według OTA jest to skutek pandemii i skupienia się ludności na jakości życia we własnym środowisku.

Zdjęcie pixel1 / Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.