Solein: czy można żyć powietrzem czyli kotlet z dwutlenku węgla
Fiński startup Solar Foods zamierza wdrożyć produkcję mąki Solein, do wytwarzania żywności takiej jak jogurty lub kotlety. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że Finowie będą produkować sznycelki z powietrza. Czy to w ogóle możliwe?
Za 25 milionów Euro Solar Foods wdroży do produkcji Solein czyli rodzaj mąki, z której następnie produkować będzie zdrową żywność. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że fińscy innowatorzy będą ją tworzyć z powietrza, a dokładniej z dwutlenku węgla. Mąka wytwarzana jest za pomocą elektryczności z dwutlenku węgla z powietrza, wody, drobnoustrojów i składników odżywczych. Produkt z powietrza zawiera 65 procent białka.
Co to jest Solein?
Firma do produkcji wykorzystuje energię odnawialną. Przy opracowywaniu produktu – prócz kwestii odżywczych i ekologicznych – wyzwaniem był smak.
Solein wykorzystuje też amoniak produkowany przy użyciu paliw kopalnych. Twórcy produktu zapewniają jednak, że przy tym procesie emituje się go znacznie mniej, niż przy mięsa. Producent ma plany przejść na zieloną produkcję amoniaku. Jasne jest, że taki proces oderwie produkcję żywności od rolnictwa.
W grudniu firma dodała 4,3 miliona euro od rządu fińskiego do funduszy pozyskanych wcześniej od prywatnych firm inwestycyjnych. Solar Foods zamierza wprowadzić produkt na rynek na początku 2023. Już teraz Solar Foods ubiega się o zatwierdzenie nowej żywności na całym świecie.