Miliony dzieci na świecie nie mają pełnowartościowej diety
Według raportu UNICEF „Fed to Fail? The crisis of children’s diets in early life”, miliony dzieci nie otrzymują odpowiedniego pożywienia i składników odżywczych. Dieta złej jakości wpływa na niedożywienie, a także nadwagę oraz otyłość. To problem również w Polsce.
Jednym z kluczowych momentów w żywieniu dziecka jest przestawienie się na pokarm stały. Niestety, zaledwie co trzecie dziecko na świecie otrzymuje wówczas wystarczająco zróżnicowaną dietę, aby prawidłowo się rozwijać.
To również problem polskich dzieci.
Dzieci jedzą śmieci
Według raportu UNICEF prawidłowy rozwój najmłodszych obywateli Ziemi, tych poniżej 2. roku życia, jest zagrożony.
Autorzy raportu ostrzegają:
wzrost poziomu ubóstwa, nierówności, konfliktów zbrojnych, katastrof naturalnych związanych ze zmianami klimatu i wyzwania zdrowotne takie jak pandemia COVID-19, wpływają na obecny kryzys żywnościowy wśród najmłodszych.
Aalizie sytuacji w 91 krajach wskazuje, że tylko połowa dzieci w wieku od 6 do 23 miesięcy otrzymuje minimalną zalecaną liczbę posiłków.
Niewystarczające spożycie składników odżywczych w pierwszych dwóch latach życia może nieodwracalnie zaszkodzić rozwijającemu się organizmowi dziecka. Edukacja, perspektywy zawodowe i przyszłość najmłodszych są zagrożone. Od wielu lat postęp w dostarczaniu pożywnej i bezpiecznej żywności dla dzieci jest niewielki. Teraz, zakłócenia związane z pandemią COVID-19 mogą jeszcze bardziej pogorszyć sytuację.
Henrietta Fore, Dyrektor Generalna UNICEF
Pandemia COVID-19 wpłynęła na sposób, w jaki rodziny karmią swoje potomstwo. Badanie przeprowadzone w Dżakarcie wykazało, że połowa rodzin została zmuszona do ograniczenia zakupów pełnowartościowej żywności. W porównaniu do 2018 r., odsetek dzieci przyjmujących minimalną zalecaną liczbę różnorodnych produktów żywnościowych spadł o 1/3.
Dzieci przez całe życie ponoszą konsekwencje złej diety i praktyk żywieniowych. Niewystarczające spożycie składników odżywczych naraża dzieci na częstsze choroby, obniżoną odporność, wyzwania edukacyjne, a nawet śmierć.
Miasto kontra wieś
Maluchy poniżej 2. roku życia są najbardziej narażone na wszelkie formy niedożywienia. Jest to: zahamowanie wzrostu, przyrostu masy ciała, niedobory mikroelementów oraz nadwagę i otyłość. UNICEF szacuje, że około 23 mln dzieci dotkniętych zahamowaniem wzrostu ma mniej niż dwa lata.
Dzieci w wieku 6 -23 miesięcy, mieszkające na wsiach lub w uboższych gospodarstwach domowych, są bardziej narażone na złej jakości dietę niż ich bogatsi rówieśnicy lub ci z miast. W 2020 odsetek malców karmionych minimalną zalecaną liczbą różnorodnych produktów żywnościowych był dwukrotnie wyższy w miastach (39%) niż na wsi (23%).
Zapewnienie każdemu dziecku pożywnej, bezpiecznej i przystępnej cenowo diety, wymaga współpracy. Porozumiewać się winny rządy państw, darczyńcy i organizacje w zakresie transformacji systemów żywności, zdrowia i opieki społecznej. Kluczowe działania obejmują:
- zwiększenie dostępu do pełnowartościowych produktów za przystępną cenę. W tym owoców, warzyw, jajek i ryb – poprzez wspieranie ich produkcji, dystrybucji i sprzedaży;
- wdrożenie krajowych standardów chroniących małe dzieci przed niezdrową i wysoko przetworzoną żywnością. Zaprzestanie szkodliwych praktyk marketingowych skierowanych do dzieci i rodzin;
- zwiększenie popularności pożywnej i bezpiecznej żywności za pomocą wielu kanałów komunikacji. W tym mediów cyfrowych, aby dotrzeć ze spójnym przekazem do całych rodzin.
Dzieci nie mogą przetrwać ani rozwijać się tylko dzięki kaloriom. Łącząc siły z rządami państw, sektorem prywatnym, społeczeństwem obywatelskim, organizacjami humanitarnymi i rodzinami, możemy zmienić systemy żywnościowe. Zbliżający się szczyt ONZ dotyczący systemów żywnościowych będzie ważną okazją do przygotowania gruntu pod globalny system, który zaspokoi potrzeby wszystkich dzieci.
Henrietta Fore