Site icon Cybermedium

Zdrowa żywność bardzo niezdrowa? Chodzi o produkty wysoko przetworzone

nadgryziony baton orzechowo czekoladowy na białym tle

Żywność wysoko przetworzona jest ściśle powiązana z powstawaniem otyłości, cukrzycy typu 2 i raka. To zapewne nic nowego, ale czy wiecie, że takie produkty są reklamowane często jako „zdrowe”?

Dwa badania zaprezentowane na ostatnim kongresie Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego w Amsterdamie wykazały, że wysoko przetworzona żywność znacznie zwiększa ryzyko wielu chorób. Mowa jest o nadciśnieniu, chorobach serca, zawałach serca i udarach mózgu. Wśród takich produktów znajdują się m.in. niskotłuszczowe jogurty, płatki lub batony proteinowe.

Żywność, która skraca życie Brytyjczykom i… Polakom

Przez 15 lat naukowcy analizowali ryzyko nadciśnienia tętniczego u kobiet z najwyższym spożyciem ultraprzetworzonej żywności w porównaniu z tymi o najniższym spożyciu. Przebadano 10 tysięcy kobiet. Ryzyko nadciśnienia u kobiet spożywających żywność wysoko przetworzoną okazało się aż 39% większe.

W drugim badaniu przeanalizowano jeszcze więcej danych, bo dotyczących aż 325 tysięcy mężczyzn i kobiet. Wykryto, że konsumenci wspomnianej żywności byli o 24% bardziej narażeni na poważne problemy sercowo-naczyniowe. Wśród tych problemów wymieniono jak zawały, udary i dławicę.

Naukowcy brytyjscy martwią się szczególnie o swoich rodaków. Brytyjczycy na ogół wybierają w sklepach produkty wysoko przetworzone i pod tym względem wypadają najgorzej w Europie. Żywność taka zawiera znaczną ilość soli, cukru oraz ewentualnie dodatki i konserwanty. Co znajduje szczególne upodobanie Brytyjczyków? Wśród ich ulubionych produktów są płatki śniadaniowe, dania gotowe, mrożona pizza, słodycze i ciastka. Brytyjczycy jednak nie są wyjątkiem jeśli chodzi o upodobania. Według analiz bowiem aż jedna trzecia polskich konsumentów sięga po płatki 2-3 razy w tygodniu, zaś niemal jedna piąta 4-6 razy w tygodniu.

Związki między produktami wysoko przetwarzanymi a wysokim ciśnieniem krwi pojawiają się nawet, jeśli nie występują w nich sól, cukier, tłuszcz czy inne dodatki. To sugeruje, że problemem jest sam proces przetwarzania.

Dalej z badań wynika, że zaledwie 10% wzrost spożycia wspomnianych produktów wiązał się z 6% wzrostem ryzyka chorób sercowych.

Czy edukacja wystarczy?

Naukowcy postulują wykonywanie dalszych badań, aby lepiej zrozumieć wpływ zdrowej-niezdrowej żywności na konsumentów. Wskazują też, że konsumenci sięgają po wysoko przetworzone jedzenie, ponieważ ich środowisko nie zawsze sprzyja zdrowym wyborom. Często mniej zdrowa żywność jest bardziej dostępna, a także tańsza czy wreszcie pod wieloma względami bardziej atrakcyjna. Według naukowców konieczna jest kompleksowa strategia, aby stworzyć środowisko wspierające długie i zdrowe życie.

Zdjęcie Steve Buissinne z Pixabay

Exit mobile version