Site icon Cybermedium

Miliony dzieci na świecie nie mają pełnowartościowej diety

Mariela, 2 years old, who is Maria Candelaria Méndez's daugher, is eating a banana. Colotenango, Huehuetenango, Guatemala. August 31, 2021. Maria comments that it is important to feed her children healthily so that they grow up healthy and do not get sick. For this, it is essential to practice hygiene and hand washing. ¨I sometimes find it difficult to feed them healthy food due to lack of time, I have 4 children, I´m also breastfeeding and I don't have time to give them healthy food. Also, because the market is far away, and it takes half an hour to walk to the nearest market¨. Her daughter Mariela's favorite food is beans. She started giving it to her at 6 months. ¨ At first, she ate little, but after a year she liked it more ¨ she says. Maria comments that she feeds Mariela beans once a week and gives her vegetables every 2 days. Mariela was identified with moderate acute malnutrition on March 2021 by UNICEF-supported nutrition brigades. She is currently recovering, but she and her siblings still suffer from chronic malnutrition. The family receives behavioral change counseling for their eating and hygiene habits to ensure that the children reach their full potential and are not left behind. Colotenango has a population of 34,834 inhabitants (according to the INE 2018). As of August 2021, 31 children with acute malnutrition have been identified, a figure significantly higher than the usual average of 18-20 children before de COVID-19 pandemic. Since 2019, UNICEF has supported the creation of 64 nutrition brigades, evaluating more than 108,095 children, of which 909 have presented moderate acute malnutrition and 160 severe acute malnutrition.

Według raportu UNICEF „Fed to Fail? The crisis of children’s diets in early life”, miliony dzieci nie otrzymują odpowiedniego pożywienia i składników odżywczych. Dieta złej jakości wpływa na niedożywienie, a także nadwagę oraz otyłość. To problem również w Polsce.

Jednym z kluczowych momentów w żywieniu dziecka jest przestawienie się na pokarm stały. Niestety, zaledwie co trzecie dziecko na świecie otrzymuje wówczas wystarczająco zróżnicowaną dietę, aby prawidłowo się rozwijać.

To również problem polskich dzieci.

Dzieci jedzą śmieci

Według raportu UNICEF prawidłowy rozwój najmłodszych obywateli Ziemi, tych poniżej 2. roku życia, jest zagrożony.

Autorzy raportu ostrzegają:

wzrost poziomu ubóstwa, nierówności, konfliktów zbrojnych, katastrof naturalnych związanych ze zmianami klimatu i wyzwania zdrowotne takie jak pandemia COVID-19, wpływają na obecny kryzys żywnościowy wśród najmłodszych.

Aalizie sytuacji w 91 krajach wskazuje, że tylko połowa dzieci w wieku od 6 do 23 miesięcy otrzymuje minimalną zalecaną liczbę posiłków.

Niewystarczające spożycie składników odżywczych w pierwszych dwóch latach życia może nieodwracalnie zaszkodzić rozwijającemu się organizmowi dziecka. Edukacja, perspektywy zawodowe i przyszłość najmłodszych są zagrożone. Od wielu lat postęp w dostarczaniu pożywnej i bezpiecznej żywności dla dzieci jest niewielki. Teraz, zakłócenia związane z pandemią COVID-19 mogą jeszcze bardziej pogorszyć sytuację.

Henrietta Fore, Dyrektor Generalna UNICEF

Pandemia COVID-19 wpłynęła na sposób, w jaki rodziny karmią swoje potomstwo. Badanie przeprowadzone w Dżakarcie wykazało, że połowa rodzin została zmuszona do ograniczenia zakupów pełnowartościowej żywności. W porównaniu do 2018 r., odsetek dzieci przyjmujących minimalną zalecaną liczbę różnorodnych produktów żywnościowych spadł o 1/3.

Dzieci przez całe życie ponoszą konsekwencje złej diety i praktyk żywieniowych. Niewystarczające spożycie składników odżywczych naraża dzieci na częstsze choroby, obniżoną odporność, wyzwania edukacyjne, a nawet śmierć.

Miasto kontra wieś

Maluchy poniżej 2. roku życia są najbardziej narażone na wszelkie formy niedożywienia. Jest to: zahamowanie wzrostu, przyrostu masy ciała, niedobory mikroelementów oraz nadwagę i otyłość. UNICEF szacuje, że około 23 mln dzieci dotkniętych zahamowaniem wzrostu ma mniej niż dwa lata. 

Dzieci w wieku 6 -23 miesięcy, mieszkające na wsiach lub w uboższych gospodarstwach domowych, są bardziej narażone na złej jakości dietę niż ich bogatsi rówieśnicy lub ci z miast. W 2020 odsetek malców karmionych minimalną zalecaną liczbą różnorodnych produktów żywnościowych był dwukrotnie wyższy w miastach (39%) niż na wsi (23%).

Zapewnienie każdemu dziecku pożywnej, bezpiecznej i przystępnej cenowo diety, wymaga współpracy. Porozumiewać się winny rządy państw, darczyńcy i organizacje w zakresie transformacji systemów żywności, zdrowia i opieki społecznej. Kluczowe działania obejmują:

Dzieci nie mogą przetrwać ani rozwijać się tylko dzięki kaloriom. Łącząc siły z rządami państw, sektorem prywatnym, społeczeństwem obywatelskim, organizacjami humanitarnymi i rodzinami, możemy zmienić systemy żywnościowe. Zbliżający się szczyt ONZ dotyczący systemów żywnościowych będzie ważną okazją do przygotowania gruntu pod globalny system, który zaspokoi potrzeby wszystkich dzieci.

Henrietta Fore

Exit mobile version